Duer eller duer ikke?

Ja okay, indrømmet : jeg er lidt bagud på det her punkt, men ikke desto mindre besluttede jeg mig for at bestille en spiralizer hjem fra www.med24.dk. Jeg er nok ikke den eneste, hvis feed på diverse sociale medier har været fyldt med courgette-spagetti det seneste år (hvis det kan gøre det). Der er kommet mode i at skifte spagettien ud med gode grøntsager, som hjælper med at holde kalorieantallet nede ved aftensmaden, så der er plads til en pint senere på aften foran skærmen med X-Factor kørende for fuld skraller. Så jeg gav mig i kast med denne forholdsvis...
   

Spinatboller med smør

Det er meget sjældent, jeg bager. Har egentlig måtte face at det med bagning ikke er min boldgade; mad er jeg sindssyg god til (undskyld janteloven) – varme retter, salater, dyppelser og meget andet. Men det betyder ikke, jeg ikke kan forsøge mig med bagningen. For øvelse gør mester ikke? Så jeg har kastet mig ud i en spinatbolle uden opskrift. Og selvom jeg virkelig var tøvende, da jeg satte de 12 små runde kugler ind i ovnen, og tvivlsomt kiggede på de hævede sig til dobbelt størrelse, kom de faktisk ud som små pragteksemplarer. De blev til de mest...

Rødbedepandekager med oliventapenade

2 personer – 30 minutter 5-6 vindruer løgspirer persille basilikum pandekager : 2 dl. hvedemel 1 1/2 dl. rødbedesaft 1 spsk. rørsukker 1 knivspids salt 1 tsk. kardemomme plantesmør til stegning tapanade : 150g. oliven 1 dl. olivenolie 2 tsk. agavesirup 1 knivspids salt 2 fed hvidløg 1 spsk. citronsaft Rør alle ingredienserne til pandekagerne sammen i en skål. Pisk med et piskeris. Hæl dejen op i en kande. Varm en pande og kom smør på. Sørg for at smøret dækker hele pandes overflade. Kom et skvat dej på panden og steg 1 minuts tid på første side, vend den...
   

Ynglings grøntsager

Jeg tror, alle har deres favorit grøntsager. Ligesom man sværger til en bestemt ret, kun hyldeblomst saftevand eller æbler frem for pærer. Udover at vores smagsløg er forskellige fra person til person, så tror jeg også en anelse på, at de grøntsager, man bedst kan lide, er en underbevidst handling fra kroppens side af. I virkelig higer kroppen efter de grøntsager, der er gode for en. Men altså, hvad ved jeg? Jeg er hverken diætist, læge eller andet indenfor det segment, men jeg tror virkelig på kroppens evne til at fortælle, hvilket brændstof den bedst kører på ! For mig...

Kikærte salat med kål, spinat, avokado og radiser serveres med tzaziki

4 personer – 12 minutter 1 dåse kikærter 2 håndefulde kål blade 2 håndfulde frisk spinat 1 avokado 6-8 radiser skallen fra ½ citron 1 lille håndfuld nigella frø tzaziki : 1 dl. planteyoghurt ½ agurk ½ bundt dild 2 fed hvidløg 1 spsk. olivenolie 1 tsk. kokossirup 1 tsk. citronsaft dressing : 2 spsk. citronsaft 2 spsk. olivenolie Dræn vandet fra kikærterne og kom dem op i en stor skå sammen med kål, spinat og nigella frø. Skær avokadoen i tern og radiserne i skiver, og kom dem ned i skålen. Riv skallen fra cironen udover. Lav dressingen i...

Fra kødæder til veganer ?

For rigtig mange kødspisere kan det virke helt umuligt, at skulle undvære al kød og alle mælkeprodukter. Når man tænker på gennemsnitsdanskeren måltider i løbet af en dag, så står de animalske produkter klar og med honnør fra morgen til aften : yoghurt, rugbrød med spegepølse, boller i karry og en flødeis til at slutte dagen af med. Sådan cirkus ikke ? Der er langt fra den opbygning af måltiderne til en veganers hverdag ! Ikke desto mindre kan det lade sig gøre – tro det eller ej ! Vi har efterhånden en god håndfuld omgående beviser på det. Hvis...
   

Grøn sandwich med avokado og blåbær

6 stykker toastbrød 1½ avokado 3 små håndfulde rucola ¼ agurk 6 spsk. plante smøreost 3-4 stilke dild ½ fennikel 1 håndfuld blåbær Rist brødet let. Smør herefter smøreosten ud på tre af skiverne. Skær fennikel, agurk og avokado tyndt. Kom fennikel og agurk ovenpå smøreosten efterfulgt af lidt dild, blåbær og rucola. Læg avokdoskiverne øverst og luk sandwichen med det andet stykke brød.

Blomkåls tabouleh med ærter, græskarkerner, basilikum og persille

2 personer – 15 minutter 1 hoved blomkål 1 håndfuld persille 1 håndfuld basilikum 70g. græskarkerner 200g. frosne ærter skovsyre dressing : saften fra ½ citron 2 spsk. olivenolie 1 spsk. avokadoolie 2 tsk. agavesirup salt og peber Sæt ærterne til optøning. Fjern det grønne på blomkålen og pluk det i buketter. Put buketterne i en foodprocessor eller blender, og blend dem til små stykker lignede couscous. Kom det over i en stor skål sammen med ærterne. Hak persille og basilikum og kom det lige ledes op i skålen. Varm nu en lille pande op og rist græskarkernerne. De skal...

Hvor finder jeg inspiration ?

Jeg er intet gyldent, kreativt mirakel som bare hiver de smukkeste retter ud af ærmet. Gid jeg kunne ! Det ville være fantastisk at have sådan en fantasi, som bare kørte derudad med 180 i timen ! Men som de fleste andre, så finder jeg en god del inspiration på de sociale medier, for at fange en tråd, en tendens eller et udtryk. Det er meget tydeligt, at der kan cirkulere en vis mode, når jeg åbner min Instagram eller Pinterest. Der kan lige pludselig være planteburgere over det hele, rawfood kager eller dadelkugler. Som sagt finder jeg stor inspiration...
   

Økologi

Jeg går utrolig meget op i økologi. Næsten for meget. Men jeg synes virkelig, man skal tænke sig om, hvordan man prioriterer sine indkøb. Vi er efterhånden blevet så priviligerede, at vi kan finde øko-varer i stort set alle supermarkeder, og priserne ligner efterhånden endda priserne på de konventionelle varer. Derfor burde det ikke være svært, at komme det økologiske ned i kurven. Jeg køber hellere økologisk og lidt end konventionelt og meget. Landbruget er eksploderet, når det kommer til at producere store mængder af samme afgrøde, og tilsætte pesticider, for at afholde insekter og andre dyr fra at spise...

Ramsløgpesto

Jeg elsker ramsløg helt vildt. Til månen og tilbage igen ! Og så er jeg så heldig at bo ved siden af Riis Skoven i Aarhus, hvor de første små skud af ramsløg er kommet op af jorden. I og med jeg ingen tålmodighed har, måtte jeg på min daglige morgen-gåtur rive vanterne af og være tæt på at få forfrysninger ved plukningen af de små, fine skud. Lommerne blev fyldt og tømt igen, da jeg kom hjem og lavede min absolut ynglingspesto: ramsløgpesto. Ramsløgene skyder op her først i februar og står i al deres pragt indtil sidst på...

Svensk knækbrød

2 spsk. smøreost 1 håndfuld radisespirer 1 passionsfrugt 3-4 stykker syltet peberfrugt 1 håndfuld løgspirer 1 tsk. agavesirup edamamemos : 150g. frosne edamamebønner 2 fed hvidløg 1 spsk. olivenolie 1 spsk. citronsaft Tø edamamebønnerne op og kom dem i en foodprocessor sammen med resten af ingredienserne til edamamebønnemosen. Smag til med salt og peber. Knæk 3 stykker knækbrød og smør 1 spsk. smøreost på 2 af dem. Kom radisespire på den ene og halver passionsfrugter, og kom den på den anden. Kom et sjat agavesirup over knækbrødet med radisespirerne. Smør edamaebønnemosen ud på det sidste stykke knækbrød og kom syltede...